Written by admin

İçme Suyunun Kokmasının 3 Sebebi

Koku, içme suyunun kalitesini düşüren faktörler arasında yer alır. Doğal bir su ister içme isterse farklı amaçlarla kullanma amacı güdülsün kokusuz olması gerekir. Ancak çeşitli nedenlerle içme suyunun kokması problemiyle karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda suyun kokusunu giderecek ve lezzetini artıracak önlemler almak gerekir. Su içerisinde kokuya neden olabilecek birçok mikroorganizma bulunabilir. 

Bunun yanında suyun taşınması sırasında oluşan boru deformasyonları suyun kokmasının başlıca nedenleri olabilir. Suyun kokmasının nedenleri tespit edilebilirse kaliteyi yükseltmek adına da çeşitli önlemler alınabilir. Suyun kirlenmesine ve kokmasına neden olabilecek en önemli etkenler üç başlık altında açıklanabilir. 

1-Sudaki Mikroorganizmalar

İçme suyunda koku meydana gelmesinin en önemli nedenlerinden biri su içerisinde biriken mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar depoların temizlenmemesi, periyodik boru bakımlarının ihmal edilmesi neticesinde birikmeye başlar. Bunun sonucunda suyun dibine çökerek durgun su içerisinde tortullar meydana getirir. 

Bu tortullar suyun kalitesini düşürmekle kalmaz. Aynı zamanda suda kokuya da neden olur. Bu su ev ve iş yerlerinde musluğa geldiğinde kokusu hissedilir seviyelere ulaşılır. Bu tortulların temizlenmemesi birçok su kaynaklı hastalığın da beraberinde insanlara ulaşmasına sebebiyet verebilir. 

icme-suyunun-kokması

2-Sudaki Ağır Metaller

Suyun kirlenmesine neden olan etkenlerden birisi de su içerisinde bulunan ağır metaller denilebilir. Boruların ve depoların uygun malzemelerden üretilmemiş olması zamanla suyun kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda bu boru ve geçiş hatlarının yeterli bakımdan geçirilmemesi de önemli etkenler arasında yer alır. 

Sudaki ağır metaller birçok bakımdan suyun kirlenmesine neden olur. Deformasyona uğrayan bu metaller paslanmaya ve dökülmeye bağlı olarak suyun kalitesini oldukça düşürür. Bu durum koku yanında birçok zararlı duruma da neden olur. 

3-Sudaki Klor

Sudaki klor kokan musluk suyu üzerinde oldukça etkili. Klorlu suyu hem tadı hem de kokusu bakımından tüketmek zor. Ayrıca uzun süre klorlu su tüketmek insanlar için ciddi sağlık riskleri ortaya çıkarır. Boğazda daralma, karaciğer tahribatı, akciğerde ödem oluşması bunlardan yalnızca biridir. 

Bunların yanında klorun yoğun olması insanlarda baş ağrılarına, bulantı ve kusmalara neden olabilir. Klor suda kokuya neden olabileceğinden kişiler bu suyu tüketmek de istemeyebilirler. Bu da su tüketiminin en aza inmesine neden olur. Her bakımdan sudaki klor su kalitesini en az seviyeye indirir. 

İlginizi çekebilir: ŞEBEKE SULARININ KİRLENME SEBEPLERİ NELERDİR?

Kokan Sulardaki Hastalık Tehlikesi!

Kokan sular birçok hastalık riskini de beraberinde taşır. Bu süreçte riskleri saptayabilmek için ilk olarak suyun neden koktuğunu bilmek gerekir. Klordan, ağır metallerden ya da içinde biriken mikroorganizmalardan kaynaklı olması muhtemel. Ancak kokuya neden olan asıl faktörlerin bilinmesi alınacak önlemler açısından önem taşır. Bununla birlikte şebeke sularına güven duyulmadığında damacana sulara yönelen birçok kişi var. 

Fakat damacana sularda da uzun süre bekleme neticesinde koku meydana gelir. Plastiğin ve bekleyen suyun bayatlaması sonucunda içme suyunun kokması durumu oluşur. Bu da suyun tüketimini zorlaştırır. Kokan suları tüketmek oldukça sağlıksız bir durum. 

suyum-kokuyor

İçme Suyundaki Koku ve Kokuya Sebep Olan Maddelerden Nasıl Kurtulabilirim?

İçme sularındaki koku ve kokulara neden olan tüm maddelerden kurtulabilmek için arıtıcı sistemlerden yararlanabilirsiniz. Arıtıcı sistemler son derece yüksek standartlarda tasarlanır ve suyun kalitesini %100 artırır. Hem tadını hem de kokusunu düzenleyerek suyun daha rahat bir şekilde tüketilmesine yardımcı olur. 

Arıtıcı sistemler içerisinde bulunan filtreler suyun istenilen kaliteye erişmesine yardımcı olur. Aktif Karbon Teknolojisi sayesinde hem zararlı partiküllerden temizlenir hem de kokusuz bir su içme imkanı sunar. Evsel su arıtma cihazları sayesinde suyu en lezzetli şekilde tüketme şansı bulabilirsiniz.

Ürünlerimize göz atın:

Waterjobs: waterjobs.com.tr

Alkalix: alkalix.com.tr

0