osmos-nedir
Written by MTM Su Arıtma

Osmoz ve Ters Osmoz Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Geçirgenlik konusunda osmoz önemli terimler arasında yer alır. Osmoz için süzgeç görevi gören pasif bir taşıma işlemi de denilebilir. Su arıtma sistemlerinde osmoz ve ters osmoz sistemleri oldukça merak edilen konulardır.

Osmoz, suyun çok yoğun bir ortamdan daha az yoğun ortama geçişi şeklinde tanımlanır. Bu geçiş sırasında bir enerji harcanmaz. Bu tanımlamada seçici geçirgen zardan kastedilen ise çözünen maddeleri geçirmeyen sadece çözücüleri geçirebilen zardır. 

aritma-nedir

Osmoz Nedir?

Özellikle biyoloji derslerinde sıklıkla karşılan terimler arasında yer alır. Osmoz nedir sorusuna çözücü olan maddelerin yoğun olan bir ortamdan daha az yoğunluğu olan ortamlara geçmesidir. Bu işlem geçirgen bir zar aracılığı ile enerji harcamadan da gerçekleştirilir. Az derişik bir ortamda bulunan suyun yarı geçirgen zarının içinden geçmesi ile birlikte suyun başka çok derişikli ortama geçmesi olarak da tanımlanabilir. 

İlginizi çekebilir: Su Arıtma Aşamaları Nelerdir? 5 Adımda Su Arıtma

Ters Osmoz Nedir?

Ters osmoz iyonları, içme suyu içerisinde bulunan büyük partikülleri ve istenmeyen tüm molekülleri giderme amacı ile kullanılan bir su arıtma işlemidir. Daha basit bir anlatım ile suyu yarı geçirgen bir zardan geçirip basınç altındaki suyu iterek kirleticileri sudan temizleme işlevi gören bir teknolojidir. RO olarak adlandırılan bu sistem su arıtma sistemlerinin vazgeçilmez özellikleri arasında yer alır. 

Suyun içerisinde bulunan kirleticileri kimyasal bir yöntem kullanmadan fiziksel bir uygulama ile arıtma teknolojisi olarak da tanımlanabilir. İlk olarak Amerika’da temiz su elde etmek için kullanılmıştır. Deniz suyundan temiz içme suları elde etme açısından da önem taşıyan bir teknoloji. Yalnızca içme suyu ve arıtma alanında değil aynı zamanda gıda, ilaç sanayilerinde de kullanılır. 

Osmoz sistemi doğanın normal bir oluşumuyken ters osmoz, osmozun fiziksel bir etki ile tam tersi olarak uygulanır. Suyu yüksek yoğunluklu bir ortamdan alarak düşük yoğunluklu ortama basınç ile aktararak suyun ayrıştırılmasını sağlayan bir sistem olarak öne çıkar. 

su-aritma

Ters Osmoz Nasıl Çalışır?

Su içerisinde birçok kirletici madde bulunur. Bu maddelerin arındırılmaması kişilerde birtakım hastalıkların tetikleyicisi olur. Ancak arıtma cihazları kullandıkları çeşitli teknolojiler sayesinde son derece hızlı bir şekilde suyun içerisindeki zararlı ve önemsiz maddelerin arındırılmasını sağlar. Bu teknolojilerden biri de ters osmoz teknolojisidir. Bu teknoloji suyu bir basınç içerisinde ince gözenekli malzemelerden geçirerek arıtma işlemini gerçekleştirmeye yarar. 

Gözenekli olan filtreler tüm güvensiz kimyasalların ve bakteriyel kirleticilerin geçmesine izin verecek şekilde tasarlanır. Bu teknoloji ile birlikte basıncı artırmak için daha yüksek basınçlı pompalara gereksinim duyulur. Suyu yarı geçirgen RO membranı boyunca zorlayarak tamamen çözünmüş tuzlar arasında kalmasını sağlar. Akış ve gereken basınç miktarı da bu teknolojinin besleme suyunun tuz oranına bağlı. Besleme suyunun yoğunlaşması osmotik basınç konusunda daha fazlasına gereksinimi ortaya çıkarır. 

Bu sistem standart ve klasik filtrasyon kullanmayan çapraz filtrasyon kullanan bir sistem. Bu filtreleme sistemi sayesinde çözelti filtreden geçer. İki farklı çıkış sistemi vardır. Filtrelenen su bir çıkışa yönelirken kirli olan su diğer yöne giderek tekrardan suya karışması engellenir. 

ters-osmoz

Su Arıtma Sistemlerinde Ters Osmoz Teknolojisi

Su arıtma sistemlerinde ters osmoz son derece önemli bir teknoloji. Şehir su dağıtımına alternatif olarak evlerde kullanmak açısından çok ideal sistemler. Gözenekli filtre sert kimyasalları keser ve ev sularının gereksiz kirletici malzemelerden korunmasını sağlar. Su arıtma sistemlerinde en güvenilir teknolojiler arasında yer alır. Beklentilere tam olarak yanıt veren su arıtma cihazı özellikleri arasında yer alır.

Ürünlerimize göz atın:

Waterjobs: waterjobs.com.tr

Alkalix: alkalix.com.tr

0

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *